Westcoast Island Girl – Bri Stundon

24 januari, 2017Cool People, Nätverk

Färgstark, asrolig och full av historier. Ett superproffs när det kommer till både mat, språk och att få saker gjorda. En älskad vän och en viktig del av Antlers nätverk. Först ut i The Antler Ways bloggserie Cool People (arbetsnamn som kanske blir kvar…) är Åres egen kanadensare Bri Stundon.


Så långt västerut man kan komma. Surfing, skidåkning och regnskog. Prestigelöst, kul, med en skön laid back attityd. Naturen är alltid nära och så sjukt mycket kultur. Hippiedelen av Kanada. Så beskriver hon Vancouver Island, platsen hon kommer ifrån.

Bri började i restaurangbranschen när hon var 14 år gammal, som barnisse på Spinnakers där hennes faster var chef, en av Kanadas äldsta brew pubs. Precis som det låter så brygger man där sin egen öl på plats.

”Det var hållbart tänkande redan då. Allt spannmål som blev kvar efter bryggprocessen gick till den lokala bonden, som vi också köpte kött av och serverade i vår restaurang.”

Familjen odlade mycket, hon och pappa fiskade, pappa jagade och mamma lät aldrig någonting kastas. Allt togs om hand. Ett tänk som hon haft med sig sedan dess.

Barnissen blev servitris, sedan bartender. Något som lade grunden till ett genuint ölintresse. I sena tonåren flyttade hon till Frankrike för att vara med och bygga upp ett bryggeri. Det året som bryggmästarassistent i Frankrike gjorde henne flytande på franska och eldade på hennes kärlek för språk.

”Det var helt enkelt bara att lära sig. Vi skulle prata om svetsning och PH-värden och annat avancerat. Det blev mycket gestikulerande!”

Tillbaka i Kanada blev det pilot school. Hon ville bli bush pilot, alltså en sån som flyger ut människor och varor till avlägsna platser.

”What can I say, I have a thing for floats and amfibs…”

Fast forward till hur hon kom hit… Hon bestämde sig för att det var dags att sticka ut i världen. Helt på egen hand. Efter att ha provat ”spinn the globe” och satt ner pekfingret någonstans mitt i Sibirien valde hon alternativ nummer två.

”Jag gick in på en resebyrå, sa vilka länder jag var intresserad av och vilka jag inte var så intresserad av och att jag vill vara borta i minst ett år. Do your best, then call me. När samtalet väl kom gick jag dit och betalade, innan jag tittade på biljetten”

Under resan skrev hon väldigt mycket. Det var ju innan Facebook så det blev en hel del mailande. Klassisk backpacking med ständiga bara-lös-det situationer. Biljetten tog henne så småningom till Asien och Thailand där hon träffade Calle. Tillsammans med några andra gjorde de Thailand, Kambodja och Vietnam, sedan splittrades gruppen.

Någonstans i Laos fick hon ett mail från Calle som tyckte hon skulle komma till Sverige. Östersund.

Östersund blev det och hon blev kvar. Restaurangbranschen igen med nattklubbsbar och en och annan språklig miss.

”Jag slängde ut en snubbe en gång på grund av att han var för ful (menade såklart för full). Men titta på dig själv, du är ju alldeles för ful för att vara här. Jag kunde inte förstå varför han blev så himla arg. Då var det dags för SFI.”

Folk började i alla fall fråga om hon kunde översätta deras menyer. Hon blev kock och Calle började plugga event i Åre. Bri jobbade på Årekrogen Dahlbom på Torget med numera kändiskocken Jonas Dahlbom. Därefter gick banan vidare till bland annat Ölbaren, Arne’s och nu senast lobbybaren på Åregården – b’s.

”Lobbybaren och Bri, det blir jättemånga B:n”

Mellan Dahlboms och de andra restaurangjobben pluggade hon utbildningen SKARP i Åre – produkt- och affärsutveckling med fokus på hur man arbetar med en hållbar destination. Via företaget Idea2Innovation började hon åter igen med översättningar för att sedermera bygga deras internationella identitet på webben, ett uppdrag som tog henne till FN under General Assembly Week för att prata om just hållbarhet och innovation. Grymt nätverkande sammanfattar hon den perioden med.

Översättningarna har fortsatt och kunderna är allt ifrån Rikskrim till hotell Holiday Club i Åre, Destination Fjällen och otaliga restaurangmenyer.

Vi på Antler är oerhört glada över att ha en supertalang som Bri i vårt nätverk – både när det kommer till språk, gastronomisk kunnighet och nätverk inom restaurangbranschen och event.

Mer nyfiken? Hett tips är att kolla in Åre Gastronomy som Bri är en av medgrundarna till. Åre Gastronomy går i år av stapeln 2-11 februari och är ett evenemang som lyfter fram och hyllar lokala restauranger, mat- och dryckesproducenter i och omkring Åre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *