Stilla reflektioner kring outdoortrenden

29 september, 2017Äventyr, Företagande, Kommunikation

Modevärlden, resebranschen, influencers, innerstadsbor och träningstokar – alla pratar vi fortsatt outdoor. Nya, gamla och nygamla nivåer av det. Idag jagar vi upplevelser mer än någonsin, så till den milda grad att vi ibland blir stressade. Har jag upplevt tillräckligt mycket nu? Är mitt äventyr tillräckligt unikt? Jag skulle vilja svara både ja och nej på båda frågorna.

Särskilt tydligt märks outdoortrenden på Instagram. Mitt flöde fullkomligt kokar över av vackra naturbilder, episka skidresor, höstlöv, kokkaffe. Allt med ledig tid, mindfulness, unika upplevelser och kloka insikter i fokus. Jag minns hashtagen #blygsamtskryt från mina glory days på twitter och ler i mjugg.

Näe, instagram är inte rakt av verkligheten. Nej, jag är verkligen ingen förebild i att dela med mig av min just nu igentäppta näsa, stökiga skrivbord och att jag nyss valde att äta en leverpastejsmacka till lunch framför reprisen av Lyxfällan i stället för att njuta av det fantastiska höstvädret som bara skriker på mig utanför hemmakontorets fönster. I stället lägger jag upp ännu en vacker vy från ännu en jaktdag, hundpromenad eller fisketur. Jag väljer att göra det för att jag vill bevisa för mig själv och för andra att det går att göra både och. Det går absolut att hålla deadlines, ha stundtals hög arbetsbörda och ändå ibland stanna upp och njuta av livet. Och du behöver inte bo i Åre för att göra det.

För hur trendig jag än må vara just nu med min kärlek till naturen och att vara utomhus är det inget nytt för mig. Jag har förmånen att ha vuxit upp med att leka i skogen, lära mig fiska och längta till fikapausen med medhavda köpekex. Jag vet att jag är otroligt priviligierad att ha fått det med mig. Men jag vet också att det är ett aktivt val jag gjort även som vuxen. För jag har också arbetat lite väl många timmar på dygnet, både i storstan och på landet. Jag har pluggat, jobbat och bott omgiven av asfalt, afterworks, infravärme och pumps. Det är faktiskt också upplevelser.

Så åter till frågorna i första stycket. Nej, du har inte upplevt tillräckligt mycket, det finns alltid mer. Ja, du är tillräcklig, varje dag är ett äventyr som blir till upplevelser bara du slutar jaga något du tror du måste uppnå. I klartext, japp, det är helt ok och alldeles ljuvligt skönt att få ge faan i den där tänkta morgonhajken bara för att ta sovmorgon eller läsa mängder av gamla Fantomentidningar på toaletten. Näe, det klassas nog inte som särskilt unikt att komma med ett peppigt visdomsord till din instabild i motljus. Men ja, ditt äventyr är unikt. Det är ju ditt! Och helt ärligt så träffar ju visdomsorden helt rätt ibland.

Jag tänker i alla fall fortsätta låta mig inspireras av allt jag ser. Njuta av att genom sociala medier, varumärkeskampanjer, paketeringar och kompisars berättelser ta del av andras äventyr. Kanske blir några av äventyren även mina. Kanske smider jag nya planer. Kanske kommer jag att inspirera någon med mina texter, bilder, liv och leverne. Kanske inte. Men jag ÄLSKAR naturen. Älskar att vara utomhus. Och därifrån kommer jag fortsätta hämta kraft, kreativitet, arbets- och livsglädje i både stora och små doser så länge jag lever.

Foto: Fredrik Nordqvist

//Helena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *