Power Women

8 mars, 2017blogg100, Cool People, Nätverk

symbol kvinnaDet finns många sätt att krossa patriarkatet. Vetisjutton om Internationell Kvinnodagen är ett särskilt effektivt sådant, samtidigt tycker jag också att det är var privilegierad persons ansvar att utnyttja uppmärksamheten som en dag som denna kan ge till ett gott syfte. Idag väljer jag att uppmärksamma starka kvinnliga förebilder inom actionsport och outdoor, digitalt som irl.

Här är några guldkorn att hålla extra koll på!

InspireUs
Community startat av Caroline Strömberg, Anna Karlström och Rebecka Eriksson i Åre. InspireUs (@inspireusse) jobbar för att öka representationen av kvinnor inom actionsporter och andra traditionellt grabbiga idrotter. Såhär säger de om sig själva:

//Vi vill ge dig din självklara källa till kvinnlig inspiration och den plats där vi hoppas att du själv också bloggar om dina upplevelser, dina åk, din dag på havet eller stund i rampen.
På inspireus.se finns ingen prestige, här sprider vi inspiration på alla nivåer och alla är välkomna att bidra med sitt!
InspireUs ger ett forum för att öka jämställdheten inom sporter som ofta har en ”grabbig” ton och där tjejer genom åren har varit underrepresenterade både inom branschen såväl som i konventionell som social media.
Vi ser vi en stark trend till förändring och vi jobbar hårt för att ge alla brudar den plats de förtjänar och de förebilder de behöver.

Tillsammans bygger vi peppet, backar varandra, lyfter våra vänner och framförallt så sprider vi inspirationen!//

inspireus.se

Sara Rönne
En digital maktfaktor, fullblodsproffs och förebild i bloggandet. Har sedan drygt tio års tid drivit bloggen träningsglädje – en av Sveriges största träningsbloggar och är styrelseledamot i Influencers of Sweden. Hon vet hur man gör business av sin passion och är dessutom en riktig Åre-fantast med många bra tips i bakfickan. Sara (@sararonne) ger en känslan av att alla är välkomna och att alla kan om man vill – både när det kommer till träning och kommunikation.

träningsglädje.se

Vandringsbloggen
Angeliqa Mejstedt (@vandringsbloggen) skriver roligt och inspirerande om vandringens många aspekter. På ett personligt sätt får man följa med på hennes vandringsäventyr såväl som inre resor. Hon tar oblygt plats och lyfter upp diskussioner om både representation och kroppsform. I Vandringsbloggen Community vågar folk prata om allt ifrån turmat till ja… bajs och allt annat som hör vandrandet till.

vandringsbloggen.com

Systrar i bergen
Fantastiskt inspirerande initiativ med utgångspunkt att bergen är en plats för alla. Otroligt peppande och självförtroendebyggande att följa grundaren Johanna Nygård (@modigajohanna) och Systrar i bergen @systraribergen i sociala medier och alla sköna damer som hakar på deras event och resor. Hoppas på att själv göra det inom väldigt snar framtid!

Saxat från hemsidan:

//Systrar i bergen skapades med en vision om att bergen är en plats för alla där skidresor var första erbjudandet.

– Vi vill få fler att våga resa själva och med nya vänner till bergen, säger Johanna som är grundare av Outdoorbyrån™. Systerskap är till för alla! Vi vill bjuda våra Systrar i bergen på nya upplevelser, möjlighet att resa till fantastiska miljöer, träffa nya likasinnade vänner och njuta av sina äventyr i bergen. Syftet med Systrar i bergen är att förmedla ett systerskap för alla på berget oavsett om du är kvinna eller man.

Idén till Outdoorbyrån™ kom till i Monterosa, norra Italienska alperna. Under vintersäsongen 15/16 genomförde Johanna ett flertal skidresor och under varje resa bekräftades känslan av att det idag är få tjejer och kvinnor på berget, men att intresset är stort att vilja vara där under sin semester. Detta var starten till Outdoorbyrån™.

Outdoorbyrån™ är till för att sprida systerskap i bergen genom att arrangera resor, mötesplatser och kurser med aktiviteter kopplat till outdoor i bergen.//

systraribergen.se

Självklart finns det många många fler coola, starka, viktiga och häftiga kvinnor, grupper och rörelser. Ovan nämnda är bara några lysande exempel jag personligen finner stor glädje av att följa.

Vilka vill du uppmärksamma? Och vilka sköningar bör jag asap följa närmare?

//Helena

4 Comments

 • Men TACK för de fina orden. Hahaha, det är verkligen hrligt att bredda spektrat kring det här med vandring. För det som är det mest naturliga är ibland det som är svårast att prata om. Det skaver liksom. Och vilken ära att vara med bland sådana starka, kvinnliga föredömen.

  Alla dagar är våra dagar. En hyllning till kvinnokraft <3

  KRAM

  • Alla dagar är våra dagar INDEED! Skulle kunna skriva och tala om feminism ur så många olika aspekter att jag inte riktigt vet vart jag ska börja ibland. Tänkte att representation inom detta skrå fick bli en bra Antler-start 🙂

   Kram!

 • Wow! Vilken fantastisk läsning om alla härliga power-kvinnor som du följer. Tillsammans är ett bra ord för att vi gör skillnad. Heja dig! ?

  Kram och bergshälsningar,
  Johanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *