Första gången i München

2 juni, 2017Resor

30 grader varmt, Aerosmith på Königsplatz och öl var femte meter. Det var lätt att gilla München!

Tidigt på morgonen för en vecka sedan satte sig åtta vuxna och en niomånaders bebis på ett plan från Stockholm till den Bayerska huvudstaden. En hel familj med respektiven och avkomma. Ett recept på katastrof skulle man kanske kunna tro, men så blev det inte, tvärtom!

Efter en snabb mellanlandning i Oslo tog vi tysk mark och förflyttade oss ner mot tåget in till city. Hotellet vi bodde på Hotel Superior Präsident låg 600 meter från Hauptbahnhof och hade utan vår smärre felnavigering nåtts på bara några få minuter. Centralt och bra.

Huvudsyftet med resan var att se Aerosmith på Königsplatz på fredagskvällen. Så väl framme vid hotellet bytte vi om lite snabbt och promenerade ut på stan. Vi gick bort mot Marienplatz och stannade till på ett av alla hundratals öl- och matställen i centrala München. En solklar turistmagnet, men väldigt trevligt.

In med ein Maß och sen var det bara att njuta av solen, familjen och att höra tyska pratas runt omkring sig. Maten bars in av damen i dirndl och bestod av Wurstsalat, knödel och krispigt grislår. Tysk brun mat at its finest! Missförstå mig rätt nu, jag älskar det! Däremot är knödel verkligen inte min favorit. Det finns ju bättre och sämre såklart, men det tar mig tillbaka lite väl mycket till barndomens köttsoppa med klimp.

Konserten på Königsplatz var riktigt grym. Mycket mer som en festival med folk som satt i gräset och drack öl ur plastmuggar, än en traditionell storkonsert som man kanske hade kunnat förvänta sig. Det hade kunnat vara lite högre volym. Annars bjöd de verkligen till med en kavalkad av låtar man älskar. Jag som knarkade MTV under 90-talet efter skolan saknade Pink, men fick Cryin’, Livin’ on the edge och såklart allsång till Don’t want to miss a thing. Walk this way, Dream on, Jaded… Sjukt kul att ha sett dem!

aerosmith
Turnén är Aerosmiths sista ever. Nästa chans att se dem är Sweden Rock för den som vill passa på innan gubbarna slänger in handduken helt.

Dagen efter spenderades strosandes på stan, därefter flera timmar i Englischer Garten på biergarten Chinesischer Turm. Helt smockfullt med både tyskar och turister sida vid sida, många i lederhosen. Systemet var väldigt effektivt och det var aldrig något köande, varken till öl, mat eller toalett. En skön sak som tyskarna verkade göra både här och på andra biergartens och barer vi var på var att ta med sig egen mat och fika. En del hade med sig både dukar och pynt och firade barnkalas och hade släktträff eller hängde hela dagen med sina kompisar. Stället fick sälja dryck och alla var nöjda och glada!

biergarten
Chinesischer Turm i Englischer Garten är en biergarten där precis alla verkar trivas. Gigantiska öl och gigantiska pretzels gör ju inte saken sämre.

Eftersom det var första gången för mig och Fredrik ville vi inte missa att åka ut till Olympiapark – platsen där de olympiska sommarspelen hölls 1972. Numera är det en välbesökt plats med utkikstorn, kullar, ängar, aktivitetshallar, en stor damm, arena och ett rockmuseum. Vi gick upp på den högsta kullen, åt glass och fotade staden med alperna som backdrop.

Utsikt
Frauenkirche med sina karaktäristiska två torn framför en för dagen ganska svag alplinje i horisonten.

Vi var bara på plats i två nätter. Ankomst fredag strax efter lunch och hem igen på söndag kväll. Men vi hann verkligen med jättemycket och hade det alldeles fantastiskt bra. Hit kommer jag åka många fler gånger, och då blir det definitivt längre bort från de stora turistställena.

Första gången i München? Missa inte detta!

  • Englisher Garten och Chinesischer Turm
  • Glädjen i att använda muskelkraft och föra ein Maß till munnen. (Ein Maß är ett traditionellt tyskt mått som motsvarar lite drygt en liter. Ja öl.)
  • Klockspelet i rådhuset på Marienplatz klockan 11, 12 och 17. Varje dag samlas horder av turister och fotar de små figurerna som börjar dansa runt till ljudet av klämtande klockor. Näe, inte särskilt intressant. Roligare blev det när hela familjen Engelbrecht bestämde sig för att dra igång ett imponerat AAAAAAH! när figurerna sattes i rörelse och hela torget hakade på. Socialt experiment som funkade väldigt tillfredsställande.
  • Glöm inte bort att alla affärer är stängda på söndagar! Och då menar jag ALLA. Inte ens de turistigaste lederhosenbutikerna har öppet.
  • Alla underbara gatumusikanter! När vi promenerade hemåt i city på lördagkvällen vid 12-snåret underhölls vi av allt ifrån flygelmusik till punk och afterskimässiga trubadurer med awesome tysk-engelskt uttal.
  • Ät glass och kolla på folk!

 

Marienplatz
Folk stod som i trans utanför rådhuset på Marienplatz och väntade på att de små figurerna skulle börja röra sig.
gatumusik
Några av alla gatumusikanter som höll låda i centrala stadens alla hörn.
Michael Jackson
En minnesplats för Michael Jackson utanför lyxiga hotellet Bayerischer Hof där han tydligen har bott. Hade ingen aning om att den fanns där. Men lojala Münchenfans har sedan hans död 2009 hållit efter den med foton, färska blommor och tända ljus.
knodel
Svampknödel. Den godaste knödeln, men fortfarande inte den godaste maten…
arena olympiapark
Arenan i Olympiapark. Här har många storheter spelat! Snart GNR.
avtryck
På Olympiaplats finns en typ av walk of fame med kändisars handavtryck.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *