Älskade To do-lista

6 mars, 2017blogg100, Företagande

Jag är en gul person. Enligt en profilanalys gjord på en tidigare arbetsplats är jag maxat gul. Och en hel del röd. Det innebär enligt analysen jag fick i handen efteråt bland annat att jag är flexibel, inspirerande, peppig och rolig. En driftig doer. Vill ha kul på jobbet och vill att andra ska känna likadant. Jag vill få folk att trivas. Jag övertalar och leder hellre genom inspiration och retorik istället för siffror och fakta. I värsta fall kan detta tydligen uppfattas som lite vimsigt och att de där många bollarna i luften ibland kastas upp och inte riktigt fångas. Den blå delen, ni vet siffernissebiten med struktur och regler, den saknar jag i princip helt. Naturligt alltså. Den måste jag aktivt jobba med. Att vara påläst är ju en självklarhet.

Det här gula (och röda) innebär såklart att jag måste hitta verktyg för att kontrollera min flexibla handlingskraft och hitta yttre strukturer för det ibland stökiga kreativa kaos som är en del av mig. Självklart finns det många verktyg och lösningar på detta, många som jag använder mig av. Både digitala, tankemässiga och analoga. I detta inlägg vill jag dock hylla ett alldeles särskilt sätt att manövrera dagarna – to do-listan!

Jag använder den i alla möjliga former – i mobilen, i hallen, i kalendern, i anteckningsblocket. Makro och mikro. Ofta gör jag listor i listor. För att samla på mig idéer. För att pusha mig framåt och såklart för att se mina framsteg. Få saker är så tillfredsställande som att få stryka en utförd punkt på listan. Den där sköna varma känslan av att avrunda dagen med att faktiskt ha bockat av alla grejer som skrevs upp på morgonen. Mmmmm…

För mig är listan även ett ovärderligt redskap i mitt egna företagande. Ibland när dagarna är långa och fyllda av pitcher, administration och bakomliggande fix och jag i princip bara har förflyttat mig mellan sängen, hundpromenaden och hemmakontoret är det extra skönt att ha en fysisk lapp med punkter som faktiskt blivit avprickade. En aktiv påminnelse av allt jag uträttat. En struktur och en ryggdunk i ett. Hurra för to do-listan!

Vem mer är en listfantast?

vill ha lista
Tält, sovsäck, frysbox, nya knän, ny rygg… En annan sorts lista över åstadkommanden.

//Helena

4 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *