3 x tankar på kommunikation 2017

16 februari, 2017Kommunikation

Snart två månader har gått på det nya året och Helena på Antler har funderat lite på det som är i ropet just nu. Varsågoda – här kommer Antlers tankar om kommunikationstrender 2017.

spaning

Först och främst handlar det kanske inte alltid om att vara först och trendigast, utan snarare om att få ut så mycket som möjligt av sin kommunikation! Håll koll på vad som händer och vad andra verkar på genomslag med. Men anpassa efter din egen organisation. Precis som träning är den allra bästa kommunikationen den som faktiskt blir av! Så haka gärna på trender, men gör en ordentlig analys om vad som passar just din organisation och vad ni mäktar med att underhålla i vardagen.

Självklart kan man också se olika trender beroende på bransch och organisation. Dessa tre spaningar tar avstamp i Antlers kund Åre Destinations kommunikationsarbete.

Live – utan stort insteg
Våga pröva på att sända live! Superenkelt, framför allt på Facebook. På Åre Destination har man märkt tydliga resultat och stort engagemang på enkla inlägg så som svepningar med kameran inför ett åk i Gästrappet.

Testa gärna andra appar så som tex Periscope (som kopplas mot ditt Twitterkonto). Men som jag skrev inledningsvis, var noga med att inte bara finnas i en kanal för sakens skull, utan bygg upp/satsa på din kommunikation på ett hållbart vis i kanaler du mäktar med att underhålla. Kanske funkar det bäst för dig att utnyttja live-funktionerna i de kanaler du redan jobbar med? Värt ett försök i alla fall!

Nu finns ju även livefunktionen i Instagram!

Influencers – rätt inte störst
Identifiera inflytelserika personer inom just ditt område. Vilka personer har synlighet och genomslagskraft hos den publik som du skulle vilja nå? I välfungerande influencers-samarbeten gynnas alla parter – ditt företag och influencern vårdar båda era varumärken i och med samarbetet, båda tjänar pengar samtidigt som er publik får ta del av viktigt innehåll, inspiration och information på ett trovärdigt och ofta lättförståeligt sätt.

Rätt men inte störst betyder här att hitta de som har trovärdighet och en engagerad följarskara/läsare/publik. Alltså inte nödvändigtvis det Instakonto- med flest följare!

Ett roligt exempel på detta är Åre Destinations arbete med Team Åre Sweden som du kan läsa mer om här  Lär känna Team Åre Sweden 2017 och här Team Åre Sweden på Freeride World Tour.

Sociala medier – annonsera mera
Inga nyheter kanske, men sociala medier som Facebook och Instagram är inte längre förtjänade kanaler så som de en gång var. Fortfarande tror förvånansvärt många att alla följare ser det du gör på till exempel Facebook och Instagram. Så är ju inte fallet. Sanningen är den att man måste jobba mer fokuserat än någonsin med annonsering och sponsrade inlägg för att få spridning på sitt innehåll. Det positiva är att det är relativt användarvänligt att testa sig fram och enkelt att mäta effekt med Facebook Ads Manager. Våga testa! Skapa flera olika annonser – vilken går bäst? Fortsätt med den och stäng av den som inte levererar som du vill! Jag uppfattar det också som att man ryggar tillbaka mycket mindre än förut på sponsrat material och (välgjorda) annonser. Tidigare drog jag alltid öronen åt mig när jag såg att ett inlägg var sponsrat, men nu klickar jag gladeligen på det om innehållet är relevant för sekunden.

Summa summarum – våga testa! Och hör gärna av er till Antler för hjälp på traven både med det strategiska och produktionen. hello@theantlerway.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *