3 x 5km skate i Åre

22 mars, 2017Åre, blogg100

 

När jag var kring 25 år gammal tog jag upp det där med skidåkning igen. Utförs som slättförs. Det införskaffades ett par vallningsfria lagg på väl vald outletbutik i Arninge Centrum och mamma fick lov att gräva fram sina gamla pjäxor. Dessa pjäxor, styvhet á la sockeplast, kombinerat med min osedvanligt dåliga kroppskontroll gjorde längdåkningen till en farlig affär. En gång slog jag mig så hårt i skallen att jag fick tinnitus. Tål att nämnas att detta var på en golfbana. Så näe, ingen mastig brant att skylla på.

Efter att ha harvat på i några år bestämde jag mig för att uppgradera, i alla fall på pjäxfronten. Jag stövlar in på Skidcenter i Björnen sent på våren i hopp om att hitta några godingar på REA. Så mycket pengar ville jag inte lägga på denna svårhanterliga bisyssla! Och kommer ut med en sprojlans ny skate-utrustning.

Banne mig bland det bästa köp jag gjort! Stadigare, snabbare och så sjukt mycket roligare. Sedan dess har det blivit många varv i Åres spår. Flera gånger i veckan helst. Att vi skaffade oss en supersnabb münsterländer som visade sig vara den perfekta draghunden har ju inte gjort saken mindre kul.

Det finns massor med härlig längdåkning i och omkring Åre. En bra sida för spårstatus är arecrosscountry.com. Nedan listar jag mina tre femkilometersfavoriter. De där fem kilometrarna man kan slänga in lite när som helst på dagen, typ på lunchen eller innan jobbet. Snabbt och bra.

Duved

Go-to-ställe då Duvedsspåren ligger nära där vi bor och är upplysta till sent på kvällen. Tror det är till klockan 22.00, men jag har även kommit dit någon gång och behövt vända med lång näsa då det varit helt mörkt. Pannlampa funkar ju fint, om man har den med sig… Slingan är i alla fall skönt kuperad med stundtals utmanade halvskarpa kurvor. Särskilt utmanande när det går i 50 blås bakom vovven. Men man lär sig. Den långa sega stigningen på mitten av rundan gör att rumpa och baksida lår stramar fint. Nyligen tog jag ut mig lite väl entusiastiskt och råkade staka på insidan av skidan vilket resulterade i plockepinn. Näe, kroppskontrollen har inte blivit särskilt mycket bättre.
Ofta mindre folk i Duved än i Björnen!

Björnen

Spåren ligger mycket högre upp än de i Duved vilket betyder bättre före ibland när det varit varierande väder. Efter en ganska intensiv startsträcka med ett antal kortare stigningar planar slingan ut något och man kan enkelt hålla ett jämt och skönt tempo. Sista backen tillbaka ner mot spårcentralen kan generera ganska hög hastigheter, bra att ha i åtanke om spåren är extra snabba för dagen. Ett minus med Björnen kan vara att det samlas sjukt mycket folk där under helger och högsäsong. En gång mötte jag en man i enkelriktat nedförslut som helt ignorerade mina skälvande rop på ursäkt och ur spår. Ingen fara, jag löste det med sidohopp och magrodel.

Ullådalen

En av de taskigaste starterna med en dryg kilometer rakt uppför fjället innan man svänger av höger mot planare lutning. Men det är värt det! Äkta fjällterräng och grandios utsikt. Dessutom får man det betydligt lättare på vägen tillbaka. Sista biten går ihop med Skutskjutsmålgången, även där går det alltså att få upp bra fart om man inte plogar ganska bestämt. En solig vårvinterdag är Ullådalen bäst. Helt klart.

 

Duved

Duved – Upplysta spår mörka vinterkvällar är en riktig life saver. 

AreBjornen

Björnen – Tror att just denna bild är från milen. Men ni fattar poängen.

Ulladalen

Ullådalen – Julafton 2016 bjöd på strålande sol och grymt före.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *